Ben ik lief, hoe kan ik mijn lingerie en badkleding het beste wassen?
Wassen:
Om lingerie en badkleding mooi te houden kun je deze het beste wassen met lauw water en een fijnwasmiddel. Zorg ervoor dat het fijnwasmiddel goed is opgelost voordat je begint te wassen. Om kleuren niet verloren te laten gaan, kun je lingerie met mooie kleurtjes beter niet laten weken.
Leveranciers raden het meestal af om je lingerie en badkleding in de wasmachine te wassen. Dat komt omdat je op heel veel verschillende manieren kunt wassen.
Toch durven wij je wel te adviseren in de wasmachine te wassen, zolang je het maar op de juiste manier doet. Hieronder onze tips:
- gebruik altijd een lingeriezakje, waar je de lingerie of badkleding in doet
- kies een wasprogramma voor fijne was
- met een toerental van centrifugeren van max. 800 toeren
- was op 30 graden
- Geef je was de ruimte, doe je wastrommel niet te vol
Let op: controleer altijd de labels van producten voor de wasinstructies. Staat op het label aangegeven dat je het product met de hand moet wassen en was je het toch in de wasmachine, dan vervalt wel je garantie.
Drogen:
- Laat je lingerie en badkleding bij voorkeur liggend drogen om de pasvorm maximaal te behouden.
- Let bij hangend drogen op dat te nat wasgoed cups van bh’s kan vervormen als die teveel uit gaan hangen naar één kant.
- Drogen in de droogtrommel zal zeker tot onnodige slijtage leiden.
- Om kleurverlies te voorkomen, kun je het beste je mooie spullen buiten de zon laten drogen.
Badkleding vraagt nog extra aandacht.
Zonnebrandmiddelen, zand, zweet, shampoo en zwembadwater (chloor) kunnen inwerken op het materiaal van je bikini of badpak. Daarom is het belangrijk deze middelen zo snel mogelijk van je badkleding te verwijderen na het zwemmen of zonnebaden. Uitspoelen met water is meestal niet genoeg. Was je badkleding na ieder gebruik met een fijnwasmiddel om de resten van zonnebrand, zweet, shampoo ed. uit je badkleding te halen.
- Dunne plekken in badkleding (vooral op de rug van een badpak) zijn vaak een gevolg van resten van shampoo en/of chloorwater in combinatie met zweet, waardoor de stof aangetast wordt.
- Pluisjes op het materiaal van de badkleding worden meestal veroorzaakt door contact met harde oppervlaktes. Pas op met hangen aan de rand van het zwembad, jacuzzi en glijbanen.
- Strandzand kan zwarte stipjes in witte badkleding veroorzaken. Was in ruim water het zand eruit.
- Witte stukken in badkleding kunnen verkleuren doordat de zonnebrand-lotion of -spray op de stof blijft zitten. Was die er zo snel mogelijk af met een fijnwasmiddel.